Söka kunskap
maj 12, 2018
Trumma med berget
maj 17, 2018

Jag är lyckligt lottad.  Med det menar jag inte att jag är befriad från oro, sorgesamma saker eller problem i livet. Nej det finns annat som gör att man känner sig lyckligt lottad. Att möta människor i olika kulturer är otroligt lärorikt. Nu menar jag inte i Sverige utan att resa. Jag befinner mig i de gamla öststaterna eller närmare bestämt i Slovakien. Jag har en son som pluggar här. Modigt. På egen hand utan referenser ta sig till ett totalt främmande land och skaffa både bostad, umgänge och börja studera. Samtidigt vet jag att vore jag ung idag istället för 70-talet hade jag också rest runt och sett mig omkring i världen.

Han är sin mors son

Det här landet har förstått något då det är studenter från hela Europa som studerar i det här landet.

Eftersom jag kan min historia bakåt i tiden och nu är över 50 år gammal. Så tycker jag det är intressant att se hur människorna i Slovakien är och beter sig. Det är helt annorlunda än Sverige. Ett kyligare folk skulle jag säga men samtidigt inte.  De har inte och tillåter sig inte att sväva ut i en massa konstiga känslor och känslostämningar som man kan möta i Sverige. På ett sätt är de faktiskt ganska
5-dimensionella här.

Mind your own business

Svenskarna är på ett sätt för emotionella skulle jag vilja påstå. Det är känslor hit och känslor dit som oftast handlar om att människor känner sig ofördelaktigt behandlade av andra. Det klassiska om inte om fanns, om du inte gör så – då mår jag bra!!

Människor klagar i bilköer, på arbetsplatser, på grannar, på det mesta det går att ha en negativ åsikt om som ett löpande band. Vad händer med folk? Har de så tråkiga liv?

Man vill gärna att andra ska ta ansvar för de känslor man känner så man slipper själv. Det är typiskt svenskt. Där jag befinner mig nu har man en lång historia av ockupation. Vad det gör och gjort med människor här är intressant .Det är därför det är spännande att resa. Se hur människor i andra länder påverkas av sin historia. På mångt och mycket håller jag med min son som bor och studerar här att människorna här är mindre komplicerade än i Sverige. Det lilla jag sett av det slovakiska folket så är det artiga, väluppfostrade och trevliga. Säkert har de sina baksidor också men den enda gång jag ser dem sväva ut i känslor är när det kommer en tiggande zigenare.

Innan jag kom hit hade jag förutfattade meningar om öststatsfolk. Nu när jag varit här och träffat dem så har många av mina värderingar försvunnit. Jag ser i andra perspektiv mot vad jag såg i Sverige.

Jag träffar mycket människor i mitt arbete och under mina resor. Dessa erfarenheter är så värdefulla för mig att få en större helhetsbild av livet, världen och Sverige. Människor är lika, samma bekymmer, samma glädjeämnen oavsett var i världen man bor och verkar. Jag tror faktiskt att lärdomar jag får under resorna gör mig till en bättre andlig lärare och inspiratör i långa loppet.

Men vi kan lära mycket av öststaterna det är jag övertygad om. Speciellt om att sköta sitt eget och sluta kasta så mycket känslor på andra som inte har med dem att göra.

Låt det bli en lärdom vi delar idag.

En perfekt miljö med andra ord att summera sitt liv på olika sätt och skriva på kommande böcker.


Dela gärna detta:
Följ mig på:
Facebookrssyoutubeinstagram


Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *