David I- i Stockholm en utvecklings-chock för den oinvigde
oktober 9, 2018
Kursstart för esoterisk rådgivare och mediumutbildning i Uppsala
oktober 15, 2018

Jag har varit i Budapest. För att lära mig mer behöver även jag inspiration denna gång valde jag att tillsammans med en son lyssna på Eckhart Tolle. Han har skrivit riktigt bra böcker om att hitta sig själv och föreläsningen var verkligen vad jag kände jag sökte just då.

Jag växlade in 2000 svenska kronor och fick då 57000 ungerska forinter. Om inte annat så kände jag mig lite rik ett tag.

Men på besök i Budapest så passade jag förstås på att göra utflykter också. Nära mitt boende fanns Europas största synagoga så måste jag bara passa på att se den. Det var riktigt känslomässigt att vara där och röra sig i kyrkan. Jag är inte kyrklig på något sätt, jag är inte ens med i svenska kyrkan för jag har en helt annan filosofi. Men kyrkan har i äldre tider varit en viktig samlingsplats för människor av alla slag. Så var den också för judarna i Budapest under 2 världskriget. Min son var söt och fin i sin kalott på huvudet som alla män fick bära inne i synagogan.

Historia har alltid tilltalat mig för man kan lära mycket av historia hur människan fungerar

Att man ens kan förneka förintelsen är för mig en gåta. Visserligen tror jag att det finns en mening med allt som händer. Men vi måste lära av historien för att inte upprepa den.  När vi begav oss till synagogan så visste vi inte så mycket om den, inte så mycket som när vi lämnade platsen. När man vandrar omkring i det gamla Budapest så kan man verkligen känna tidens anda. Husen är sig lika från andra världkriget. Det är gott om folk här och otroligt god mat.

Tyvärr är det alldeles för mycket herrklubbar i Budapest. Det är mycket som behöver förändras i världen.

Synagogan hade som en trädgård i mitten väldigt speciellt eftersom det även finns en trädgård på Shamballa. När tyskarna ockuperade Budapest så var omgivningarna runt synagogan ett judiskt getto. Den enda hållpunkten människor här hade var just synagogan. Inuti synagogan i trädgården du ser finns massgravar. Man la judarna som dog under åren 1944-1945 mitt i synagogan och där är idag en vacker trädgård.  Om du inte känner till historien om de Ungerska judarna så rekommenderar jag filmen Schindlers list där får man följa Rauol Wallenberg när han räddade 100 000 tusen judar under förintelsen genom att göra dem till svenskar.

Svenska ambassaden låg på den tiden uppe på ett berg med utsikt över hela Budapest och så här såg huset ut på den tiden under andra världskriget. Idag har svenska ambassaden flyttat.

Totalt dog 550 000 ungerska judar. Då är inte alla andra medräknade… alla andra som inte var judar som romer osv.

När man kliver ut ur synagogan hittar men livets träd i Raoul Wallenberg trädgård. Här är ett silver träd med silver löv med namn på de judar som dog i Budapest. Riktigt mäktig, berörande och vackert.

Jag önskar er alla som dog i dessa fasor, som levde i dessa fasor en bra resa på den andra sidan.

Tack Ungern och Budapest för en vandring i historien. Det kommer att berika mitt andliga arbete.

//Solkarina


Dela gärna detta:
Följ mig på:
Facebookrssyoutubeinstagram


Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *