Hur upplevs en behandling i klassisk japansk Reiki?
mars 4, 2021
Att få Reiki på distans?
mars 5, 2021

Buddhisters avsikter är att leva ett osjälviskt liv för att nå upplysning. För att slippa återfödelse och nå nirvana förklarar man det med ett hus som brinner. Eldarna är hat, begär och okunnighet som gör människor olyckliga. Andlig disciplin, öka sin självkännedom, meditera och vara vänlig mot andra är ett sätt att släcka eldarna. När eldarna är helt släckta har livstörsten dött ut och man kan nå upplysning

Lotusblommans symboliserar godhet det lätta och oskuldsfulla. Lotusblomman växer i vattnet. Den gror ur leran och tar sig till vattenytan där den blommar. På samma sätt kan människor resa sig ur livets prövningar och motgångar och nå upplysning och större insikter. Lotusblommans skönhet jämförs med Buddhas. Som Reikilärare kan du vara en spegel som återspeglar livets skönhet och godhet. En lärare är någon som blivit utsedd att visa en väg. Att vara en flotte över en flod.

Moder Teresa sa: Lämna aldrig en människa utan att det känns bättre när du går mot när du kom.

Om det japanska ursprunget

När jag lärde mig Reiki 1990 så fanns det i princip ingen information om Reiki, ursprunget eller Reikitekniker. Det var händerna på så ger du Reiki och händerna av för att avsluta Reiki. Ingen talade om avsikt eller fokus. Ingen talade heller om Reiki som en metod för självutveckling utan det var enbart Reiki som en helande metod. Idag vet vi att Reiki kan användas till det mesta. I Japan fanns det både energiövningar för att stärka den egna ki energin som också var en daglig övning i meditation och för att ge Reiki i läkande syfte. De Japanska teknikerna ger oss möjlighet att använda Reiki på ett nytt sätt.

När Reikin kom till väst i efterkrigstiden och dessutom av en japanska så fanns inget utrymme för österländsk läkekonst eller andlighet. Takata förändrade därför Reikins historia för att den skulle passa in i ett dåtida samhälle. Hon kunde inte heller den japanska kulturen eftersom hon var västerlänning med japanskt ursprung på sina föräldrars sida. Hon gav Reiki kristna traditioner fast vi idag vet att Reiki kommer från den Japanska shintoismens traditioner. Grundaren av Reiki Mikao Usui tillhörde en gammal Samuraj släkt och Usui var hängiven sin andliga utveckling och att han ville nå upplysning i livet.

I början av 1900 talet i Japan så fanns det mångåriga traditioner av kampkonst främst genom den gamla samuraj kulturen förstås. Aikidons och karatens grundare var goda vänner med Usui de träffades och en rad andra kända namn. De hade en önskan att utveckla goda seder, kultivera sin andlighet och leva efter gamla traditioner från Shintoismen och Buddhismen. I grunden var dessa människor som var intresserade av mysticism, ockultism, shintoism och buddhism inget annat än sökare som träffades och delade erfarenheter.

Usui var en viljestark människa som med tålamod, nyfikenhet och ett öppet sinne. Det finns många tolkningar hur Reiki kom till väst och hur Usui började använda Reiki. Men jag spar dem till min kommande bok för Reiki 3.

Grundaren av Reiki Mikao Usui

Reiju var tekniken som användes för att initiera. Tillsammans med kotodama (själsljud) som idag återfinns inom aikidon och andra kampsporter för att energiförstärka eleverna. De arbetade också med poetiska verser för att lära sig inre frid. När eleven arbetade med Reikienergin genom olika övningar så vaknade så småningom ”insikten” de fick en aha upplevelse om alltings varande. Utvecklad intuition skulle vi säga i väst. Kotodaman är ursprungliga själsljud kan liknas lite vid våra nordiska runor. Det tidigaste ljuden som människor använde för att skapa ett energitillstånd. Pärldykarna som skulle dyka ner efter musslor använde ett kotodama – själsljud för att få vattnet att stilla sig innan de dök. Många kloka gubbar och gummor i vårt gamla samhälle använde sig också av nordiska ”kotodama” själsljud kan man säga när de tex. stämde blod (fick blod att sluta blöda). Det gick sedan i arv till den som ansågs kunna förvalta gåvan bäst. Vi alla har olika själsgåvor, det gäller bara att få insikt om vilka de är.

Själv har jag haft mycket glädje av Reikin vid olika akuta situationer när stresshormonerna lätt kan få fnatt. Ett barn som blöder näsblod och skriker av förskräckelse kan med Reikins hjälp stilla sig och slappna av. När jag samstämmer mig med energin för att ge den så får det samma effekt som pärldykaren som stillar vattnet och det slutar blöda. Många gamla kloka gubbar och gummor förr kunde dessa själsljud. Men vårt moderna samhälle har gått framåt vetenskapligt och teknologiskt vilket gett oss konstgjorda hjälpmedel för olika situationer. En pärlfiskare idag behöver säkert inte bli våt ens en gång. Kloka gummor och gubbar hör man sällan talas om eftersom traditionerna inte förs vidare.

Som jag ser det så finns det en själston som viberar som ett spindelnät över jorden. Det involverar allt och alla från den minsta till den största beståndsdel. Den tonen är Reikienergi eller kosmiskt flöde som jag också kallar det. Därför finns det inga gränser för Reikins möjligheter. Vi kan hela tiden fin instämma oss med den själstonen vi alla lever i på jorden som finns förankrad i en större visdom. Då kan vi finna oss själva, hitta en mening och uppskatta vårt liv. Reikin fyller en stor funktion med sin enkelhet för människor att ”hitta tillbaka till förnuftet”. Under Reiki 3 får du lära dig kotodama, Reiju och hur du praktiserar det i moderna tider tillsammans med västkunskaper det är den klassiska japanska Reikin.

Reiki helar fysiska problem och sjukdomar, emotionell stress, mental omprogrammering eller skapa andliga livsinsikter vet vi idag. Usui hade många olika healingtekniker som är nya för oss i väst att kombinera med Reiki. Dock är de inte oprövade de finns inom andra healingtraditioner kunskapen är gammal och Usui är den som gjort den levande för en större del av världen. Annars skulle konsten att hela, bota och utvecklas endast finns hos ett fåtal. Usui använde sig av energiövningar för att eleven skulle skapa större energifokus på Reikienergin.

Dessa praktiseras inte i väst ännu fullt ut. Här använder vi oss av några få handpositioner vid självhealing. Usui lärde också hur man behandlar fysiska problem. De Japanska teknikerna Reiji ho och Byosen lär oss att hitta dessa områden. Det ger oss större möjligheter att arbeta effektivare vid fysiska problem utan att behandla kroppsdelar som inte behöver Reiki. Likaså använde han inte enbart handflatorna utan det fanns en mängd andra tekniker inblandade för att kunna stråla Reiki.

Fördelen med att Reiki sprider sig är att det utvecklas lika många tekniker som det finns människor. Många tekniker som jag lärt och uppfunnit när jag arbetat med annan beröringsterapi finns redan i de Japanska Reiki teknikerna eller andra healingtraditioner.

Många tekniker får du lära dig genom min diplomerade beröringsteraput utbildning eller de avancerade Reikikurserna. Istället för att använda ordet läka och hela så använder vi oftare orden personlig utveckling men i grunden är det samma saker vi avser göra. Allt läkande är utvecklande eftersom vi inte lindrar symtom utan finner orsakerna och detta förändrar oss som människor. Vi år insikt, vi bara vet.

Vad Reikin ger den initierade är ett verktyg till mer ki energi, den energi som är livsavgörande för allt liv. Sedan är det upp till eleven att själv utveckla och förstärka den. Det blir då ett redskap varje dag i livet för att l kunna återskapa en naturlig känsla av trygghet och glädje i livets olika skeenden. Lära oss att stämma in oss på det verkliga viktiga för oss och bli goda empatiska medmänniskor. Livets prövningar och frågetecken vi har att nå olika mål hämmar oss i vårt mjuka naturliga rörelsemönster. Det blir stelt och kroppen vill inte följa oss mot målen. Vi lever som en produktiv produkt av samhället. Reiki stödjer oss till mer självinsikt som också läker våra inre frågetecken och lär oss sortera. Vissa tekniker kan du känna igen och kanske praktiserar du dem redan spontant. Genom att dela tekniker och erfarenheter så blir människor trygga i att de kan och har egna kunskaper.

En initiering innebär egentligen att du vänder dig till någon som du har förtroende för och denne person hjälper dig att hjälpa dig själv. Ingen annan människa skapar regler eller måsten för dig. Du som vuxen insiktsfull människa vet själv var du kan få stöd i olika livsfrågor du har och på vilket sätt du vill ha det. Oavsett om det handlar om hälsa eller nyfikenhet.

En bra lärare kan vägleda dig att finna svaren inifrån dig själv. Reiki är en meditationsmetod med avsikter. Varje gång du har din fulla uppmärksamhet, helhjärtat mot någon stilig partner, pengar, affärer eller annat. Så mediterar du faktiskt och skapar ett fokus mot ett mål. Du blir vad dina tankar tänker. Vi skapar en avsikt genom vad vi vill. Reiki stödjer oss att välja medkänslans väg, den väg livsenergin vandrar som är i ständig rörelse, flöde och utveckling. Eftersom den är aktiv och flödande när vi är avslappnade och mår bra. Biter vi ihop och är stressade och arga så flödar inte Reiki. När vi har fullt flöde av ki-energi. Kan vi känna oss glada, livet leker och följer oss, vi ser världen som den är och känner en mening och trygghet i den. Vår vilja och motivation blir högre när vi ser vad starka avsikter kan skapa men också en ödmjukhet för den kraften skapas. I avsaknaden av ki stagnerar livet och hinder, motstånd och måsten blir fokuset. Istället för att ändra ett negativt fokus är det lätt att fokusera hårdare på det som är destruktivt.

Den japansk initieringstekniken Reiju och förståelse för Reiju är övervägande en viktig del av Reiki. De moderna Reikiteknikerna där man använder symboler, blås, klapp och ”placeringar” har ingenting med den ursprungliga Reikin att göra. Det är moderna påhitt som du bör undvika om du vil få kontakt med roten till Reiki och traditionerna.

Grunden för allt helande är att känna sig själv och att lära sig att känna igen symtom hos den du behandlar och hur du ska göra för att lösa stagnerad energi.

Min intention med den Reiki jag gör:

  • Nå upplysning
  • Leva min andliga väg
  • Hela mig själv
  • Hela andra

Du hittar de 5 Reikiböcker jag skrivit här & Vill du lära dig Reiki? Min bok Reiki naturligt helande och mjuk beröring Du kan också lyssna när jag talar Reiki på Reikipodden Du kan också boka distansbehandlingar


Dela gärna detta:
Följ mig på:
Facebookrssyoutubeinstagram


Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *