Vi är skapta att samarbeta och mötas
augusti 7, 2020
Meditation
augusti 10, 2020

Det här är en fråga som jag som förälder frågat mig många gånger. Får vi vara stolta över våra barn? Ja är mitt svar självklart får vi det. När barnen lyckas ta sig framåt i livet och förverkliga sina egna drömmar och önskningar i livet då har jag som förälder rätt att vara stolt. Lika viktigt är det att vara stolt över de barn som misslyckas.

Jag får ofta frågan om mina barn arbetar som mig?

Nej säger jag alltid de har andra fantastiska arbeten ute i samhället men det jag kan se är att de har ett gott självförtroende, en god självkänsla och de har mod och vågar. Jag har gett dem en trygg uppväxt som gett dem möjligheterna att förverkliga sig själva på det sätt de själva vill. Tro mig jag har blivit förvånad när jag sett vilka yrken de valt och vilka partners de valt. Är de lyckligare än andra barn? Troligtvis inte för alla människor måste gå igenom olika prövningar i livet det är ingen människa som inte får prövningar. Mitt uppdrag som förälder till mitt barn är att hjälpa dem att tro och lita så mycket på sig själva så de vet vilka val de ska göra när utmaningarna i livet blir stora.

Jag har träffat människor som hela tiden funderar på vad barnen ska bli när de blir stora? Redan i 10-14 års ålder har de åsikter om vilka yrken de ska välja. De vill jag ska lägga kort åt en 14 åring för att se vad hen ska bli i livet och om det ska gå bra för hen. Varför är man 10 år före sin tid hos sin tonåring?

Håller de på men sport så är det tidigt viktigt att bli bäst inom sporten och blir de inte bäst så byter de sport åt barnen. Jag ser om och om igen föräldrar som förverkligar sig själva genom sina barn, trimmar dem att bli något de själva aldrig kunde. De vill att man ska lägga kort på en 14-åring för att se hur det kommer att gå för hen i livet. Det är galet! Istället borde man se på barnets kvaliteter och svagheter och göra det man har i uppdrag, nämligen att få barnet att känna sig värdefulla och ge dem förmågan att bli vad de vill.

En av mina söner var en verklig vinnarskalle. Jag såg det tidigt hos honom därför har hans rädsla att misslyckas alltid varit det som jag fått fostra hos honom. Men jag brukade också säga att han blir bra på allt han tar i. Vilket innebär att om han skulle valt en väg med droger så skulle han blivit bäst på det. Men istället valde han ett yrke som inom några år kommer att hjälpa många människor i samhället. Visst har jag gjort många misstag som förälder misstag jag idag kan se mycket tydligare. Jag ska nog berätta om det i någon podd för att göra rätt är inte alltid lätt som förälder. När deras kompisar får vara ute till 1 på natten och dina barn ska vara inne klockan 9 eller när alla i klassen fick ta sprutan för svininfluensa men inte dina barn, gissa om du som förälder måste veta vad du vill. Idag skjutsade jag en av mina sönder till flyget som påbörjar en resa till ett fantastiskt drömjobb som inte fanns i hans verklighet för ett år sedan. Men drömmen började när han var 14 år han visste åt vilket håll han skulle men inte vad och hur. Att få vara den som skjutsar honom till flyget när han är på väg dit han alltid önskat är en fantastisk känsla. Tro mig inte kunde jag sett detta hos honom när han var tonåring eller som jag skrev ens för ett år sedan. Möjligheterna i livet kommer genom hur vi lär våra barn att hantera livet.

En strulig tonåring skickar signaler

Det finns många föräldrar som inte lämnar utrymme för barnen att misslyckas och med god ekonomi kan de köpa barnen ur alla svårigheter. Det är inte bara amerikanska filmer det händer utan även i Sverige. Vad lär sig barnen av det? En kvinna berättade för ett år sedan att hennes man skulle skilja sig från henne om hon inte slutade kräva att han skulle ställa upp på deras son. Han var 14 år , full och med fickorna full av droger. Hur kan man hota med skilsmässa? Hon tystnade och tog ett steg tillbaka in i äktenskapet, jag skulle flyttat från en sådan man omgående som inte kan tygla problem i en familj genom att prata med varandra. När ytan och anseende utåt är viktigast så kommer de knepiga relationerna fram i deras fall är det redan försent. Lycka är så mycket mer än att visa en låtsasbild utåt som inte stämmer.

Det är vi vuxna som ska lära barnen om relationer, hur de lyssnar på sig själva, var de hämtar modet när de känner sig svaga, det är vi vuxna som låter barnen blomma och förstår att de aldrig kommer att bli som vi de kommer att bli mer och mer dem själva.

Mina barn har aldrig vunnit SM, de har aldrig strulat som tonåringar och de har aldrig varit perfekta barn. För sådana finns inte. Men de har alltid gått sina egna vägar och jag har gjort det till min uppgift när jag fostrat dem att stötta dem i det.

Ur de största prövningarna kan de ärligaste människorna växa.

En förälder med skadade känslor, en vilsen omvärldsbild, med många sår och sorger kommer att försöka skydda sina barn för liknande upplevelser. Men det går inte att skydda sina barn från livet bara lära dem hur de hanterar det.

När barnen bor hemma är din uppgift att fostra dem, kultivera deras vackra egenskaper, gör dem till en världsmedborgare och lära dem hur de hittar sin livsuppgift. Du kan inte vara deras vän när du fostrar dem då är du deras lärare i livskunskap. När de flyttar hemifrån är du deras vän och då blir er relation annorlunda.

Det finns inget enkelt svar hur du fostrar dina barn bäst. Det viktiga är att du tror på dem och inte försöker förverkliga dem genom dina drömmar om livet. Din uppgift är att hjälpa barnen att hitta sin dröm eftersom vi alla har olika livsuppgifter.

Solkarina


Dela gärna detta:
Följ mig på:
Facebookrssyoutubeinstagram


Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Comments are closed.